Prag dag 4 - En studie i grymhet.

Dag fyra i Prag har gått i grymhetenstecken. Det började med att det regna, vilket var grymt av naturen. Men resten av dagen gick i den mänskliga grymhetenstecken. Vi började dagen med åka ner till de judiska kvarteren, efter att ha strossat runt ett tag och varit i en synagoga som var som ett museum gick vi in på det judiska museumet. Om ni någon gång besöker Prag är detta en plats ni måste besöka.



På vita väggar stod tusentals och åter tusentals namn på de judar som dog dels i getton, men även i koncentrationsläger, under nazitiden. Det var namnen på det Tjeckiskajudarna som kom från just detta område. Vid krigetsstart var de ca 90 000 och när kriget tog slut levde 10 000. Det var bara namn, och föddelsedag samt dödsdal och var de hade dött, i de fall de visste. Men det var det starkaste ögonblicket under denna resa, många gånger var tårarna nära. Utställningen fortsatte sedan med teckningar som var gjoda av barn i ghettot. Några med bilder på barnen, andra bara anonyma namn. Även här var tårarna nära.



Efter detta mycket känslosamma besök så gick vi på den judiskabegravningsplatsen. Det var absolut en häftig upplevelse att se alla gravarna tätt, tätt inpå varandra, men känslan av att man vallades runt var lite för stor. Vi promenerade sedan ner till gamla stadens torg, där vi såg stathusetsklocka, men sina karekariskta gubbar slå. Även detta är något man inte får missa.



Efter detta gick vi mot Karlsbron för att gå på tortyrmuseumet. Det var en rätt liten utstälning, i varmalokaler, men ändå intressant att se dessa instrument från historien, även om en del av de rysste när man tänkte på. Speciellt kyskhetsbältet med en träpinne fick mig att rysa.

Efter detta tog vi oss tillbaka till hotellet och avslutade kvällen med att dricka en drink på Bohemian Bagel, och ta en absint på Sportpuben mitt emot. Där hade servisen bara en kjol på sig, och stövlar, jag blev chockad, men det, det är en annan historia.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0