Prag - en liten reseguide.

Ska försöka sammanfatta min resa till Prag, och upplevelsen av staden, samt vad eventuellt framtida Prag resenärer kan tänka på. Önska mig lycka till.

Engelska - Många av de personer som vi talade med var bra på engelska, så det går helt klart att ta sig fram med språket. Då jämför jag med städer som Riga och Rom, där folk i allmänhet verkade sämre på engelska. På restauranger, i hotellet, vid flygplatsen och turistattraktioner var det inga problem. Däremot så förstod de inte många ord i mataffärer och småbutiker. Så där får ni försöka komma fram med kroppspråk och engelskan som stöd, och det fungerade bra det med.

Kollektivtrafiken - Mycket lätt att förstå, om du vet vart du ska vill säga. Det är inget problem att ta kollektivtrafiken från flygplatsen till sitt hotell/hostell, men det krävs att du har en karta över hur spårvagnen och tunelbanan går, och att du studerar den. Annars är det tydligt markerat med text vilken station du är på och vad som kommer näst. Vilket är ett krav - du kommer inte förstå speciellt mycket av vad de säger. Inom staden är det smidigast att åka spårvagn, det är verkligen en pärla. Tunelbanan stannar bara på några få stationer inom staden och går sedan ut till ytterområderna. De ställen som de stannar på är även förbindelser till andra linjer och till spårvagnen. Biljettsystemet är enkelt - du köper biljetten i en kiosk, validerar det med en stämpelmaskin på buss/spårvagn eller innan nedgången till tunelbanan, sen är det bara att kliva på tills biljetten går ut. Inte visa upp, ingenting.

Att ta sig fram - Det är relativit enkelt att ta sig fram, det är bra med skyltningar. Men ni kommer behöva en karta, och ett par bekväma skor. Det blir mycket promenader.

Kostnader - Det är billigt att äta och dricka i Prag. Även kollektivtrafiken är billig, i svenska måttmätt. Däremot tyckte jag inte det verkade vara någon större skillnad på priser på kläder och så vidare. Antar att det som är impoterat är dyrare än de inhemska.

Måste se - Ni måste se Prags borgområdet, Petrinparken och Judiskakvarteren, speciellt det Judiskamuseumet. Det är det jag tyckte det var bäst på resan, även om ön Kampa och John Lenon-muren var helt klart värt ett besök.

Övrigt - Det finns Wi-fi på flera fik, så om man behöver det så är det bara att leta lite. Bli inte chockade över en kvinnosyn som är kvar från 60-talet, åker ni med partner och är kvinna kommer det förutsättas att han betalar. Bli inte heller chockade om ni går in på en sportbar och ni blir serverad av en kvinna i kjol och stövlar. Enbart.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0